endeit

U Amsterdamu od 18. do 20. aprila 2016.godine  održana je internacionalna radionica „Rano obrazovanje za održivi razvoj“ na kojoj je prisustvovala Branka Kankaraš, samostalna savjetnica u Ministarstvu prosvjete Crne Gore.

Organizator radionice je AFLATON organizacija iz Holandije, podržana od Open Society Foundations, u čiju mrežu je učlanjena i organizacija „Djeca prije svega“ iz Crne Gore, čijim posredstvom je predstavnik Ministarstva prosvjete bio na ovom značajnom međunarodnom skupu.

 

Tokom tri dana radionačarskog rada, razmijenja su iskustva brojnih država, učesnika skupa-iz Rusije, Ukrajine, Belorusije, Slovačke, Nemačke, Kenije, Kuvajta, Hondurasa, Togo, Albanije, Republike Srbije, Holandije, Costa Rice, Bangladeša, Etiopije i Crne Gore.

Diskutovano je o mogućnostima da se Aflaton, odnosno Aflatot program integriše u nacionalni kurikulum, prezentovani su primjeri dobre prakse i različiti modeli primjenljivosti programa, kao i modeli podrške državnih institucija sprovođenju programa.

U toku radionice predstavljen je Regionalni PRECEDE priručnik o pomirenju i uvažavanju različitosti koji se u okviru istoimenog projekta, uz saglasnost Ministarstva prosvjete, pilotira u tri vrtića u Crnoj Gori, u Podgorici i Nikšiću.

Značajan segment rada u radionicama, sa konkretnim primjerima, izazovima, mogućnostima i preprekama opredijeljen je saradnji sa roditeljima. Održivost programa, kao jedna od glavnih tema gotovo svih sesija, jeste na primjerima modela različitih država i kultura prezentovana kao značajan resurs za implementaciju programa na svim nivoima obrazovanja.

Saradnja predstavnika državnih institucija i civilnog sektora, uz veoma dobru radnu klimu i pozitivnu energiju, motivisalo je učesnike za mogućnost i potrebu dalje saradnje i razmjene dragocjenih iskustava.

Pitajte nas

Kontaktirajte nas

Ivana Crnojevica 93

Podgorica

Crna Gora

NA VRH